10 -/+


Ta prispevek spada pod
zapisi / footprints.

Dobri možje in tudi kralji so mimo, pa lahko zapišem kaj vsakdanjega. Recimo o denarju. Najbolj vsakdanja reč. No, še politika in vreme imata verjetno predpozicijo, ampak vreme je stabilno ( : )) zimsko, pač pada sneg; da se pa spreminja od -10 do +10, -20 do +20 (in skladno s tem padavine, pritisk, veter in ostalo), je človeška pogruntavščina, zabloda ali prehitre sanje. Politika? Saj je vse napisano miljavžentkrat; pa saj sploh ni več politika, ali da ne bi rekla družbena angažiranost (bože mili)! Lepo povedano je vse eno gobezdanje, da navadni ljudje ne uvidijo in ne morejo imeti pet minut za sebe in svoje misli. Vedno napišem ‘navadni ljudje’, mislim tiste, ki jim je skrb za povprečno urejeno življenje sv́eta, in žal jim zaradi takih in drugačnih okoliščin, na katere bi zelo težko ali sploh ne morejo vplivati, ne znese za kaj več kot povprečno življenje (zato jim zmanjka časa – pet minut).

Denar? Recimo nekaj o slabi banki. Pa ne bom o slabi banki, temveč bom vprašala, zakaj pa se ne ustanovi dobra banka? Verjetno zato, ker je pesimizem ena pomembnih lastnosti Slovencev (glede na statistiko samomorov še vedno). Pa pač tudi največjim glavam tega trenutka tretjega tisočletja ni zneslo pogruntati kaj boljšega in bolj razvojno usmerjenega kot je slaba banka. Verjetno se spet lahko utemeljuje ta rešitev s kakšno dobro prakso iz tujine (?), ki so itak vsaj smešne in neresne, ker so primerjave vedno z nekajkrat večjo državo ali pa z več desetkrat večjim območjem kot je Slovenija, zato neuporabne in zavajajoče. Pa skoraj ne verjamem, da bi se tujina izmislila kaj takega. No, priznam, nisem poglobljeno spremljala razvoja te zamisli. Bi pa rekla, da je ta slaba banka pogruntavščina nove dobe oz. copy-paste vzroka svetovnega kolapsa – recesije. Torej takorekoč nov izveden finančni inštrument (da si sposodim listino kot institucijo), ki nas bo popeljal v novo črno (prazno) luknjo. Ja, že razpravljam o slabi banki….. – bom še par besed o dobri. Torej taki, ki bi omogočila majhnim in mikro podjetjem, da se sfinancirajo, magari brezobrestno. Obresti naj časti država iz prodaje bank, ki ne znajo in ne znajo poslovati, ne glede na nesramne provizije in zablodele šenkane kredite, namesto da jih do in prekapitalizira. Ta majhna in mikro podjetja, pa tudi kakšno srednje veliko, ki je zraslo iz nič, lahko generirajo delovna mesta. So v fazi rasti in iščejo nove možnosti in trge. Slovenski konglomerati, ki funkcionirajo skozi naštrikane možnosti, ki jim jih zrežira država, in nato banke, se več ali manj predajajo in prodajajo. Tu so delovna mesta že nepotreben strošek in prva poteza novih uprav ali že prisilnih upraviteljev. Ja, hudo pametno vse skupaj za povedati…. ! Very simpl. Žal. Zato žal, ker si ne znamo zapeti Kekčeve pesmi in enkrat sfunkcionirati naprej in ne nazaj. Zato žal, ker je v Sloveniji precej delovnih, aktivnih in pridnih ljudi, ki bi brez dvoma lahko vozili svojo ljubo domovino skozi vse trike in zahteve novega časa, če bi imeli možnost. Poglejmo samo vse slovenske super športnike, ki jih ni malo in ki dosegajo svetovne uspehe… – pa kaj ne more noben politik vsaj za trenutek pomisliti, da je za vsemi temi dosežki trdo garanje in huda volja in odločenost, da se doseže cilj? Kar je tako pomembno v poslovnem svetu… in da bi bilo potrebno le usmerjati to neverjetno energijo in zmožnosti v pravo smer. In seveda tako, da bi navadni ljudje lahko imeli pet minut časa in bi lahko razumeli.

Komentirajte prispevek

Vaš poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

*

Lahko uporabite naslednje HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>