Naravno ozadje


Ta prispevek spada pod
bovec, naravne lepote, zapisi / footprints.

Ko glavni vodja reče, da EU denar bo in da je EU projekt projekt za vse, ker bo izgrajena kanalizacija, nekaj betona in asfalta – verjamete? Točni finančni izračuni niso potrebni, ker morate biti izredno veseli, da dobite EU denar tako, skoraj zastonj – kar verjamete? Da boste dobili veliko denarja, da bomo vsi napredovali v vseh smereh na vseh področjih – kar verjamete, brez vprašanj? Denar bo, no – raje bolj skromno! – nekaj bo, samo tiho je treba biti. To je sistem. Mora biti tako. Tako pravijo z vseh prižnic, božjih in političnih, ter ostalih družbenih oziroma družbeno sproduciranih shodih. Halo?

Gospa s pristojnega ministrstva je že morala oditi, tako na hitro. Brez pijanskega škandala, pa vseeno – tako na hitro, da je – gotovo nekje škandal. Seveda – gospa, tako kot še nekatere gospe, je bila verjetno manj dovzetna za igrice in šušmarjenja, in je nekaj ‘državnih rokovnjačev’ poslala domov, pa je pač morala tudi ona oditi. EU denar je mamljiv in ga je kot vse kaže še veliko za razdeliti med sodelujoče.

Deset sekund za razmislek – ……… – EU denar za kanalizacijo, beton in asfalt? Ha – tudi na veliki četrtek, petek ali soboto, puntarski ali na katerikoli drug dan z veliko dobrote v srcih, to ni mogoče sprejeti kot resnično. EU ne spodbuja takih reči kot je betoniranje, tega je veliko preveč, tudi kanalizacije so stvar preteklosti… – torej slovenske lokalne pralnice centrifugirajo dalje … seveda ‘on-line’ s centralo.

Podeželski poligon cvetočih takih in drugačnih vzpenjalcev je izredna lokacija za sprenevedanja in kupčkanja. Mogoče bi se še kje na Kozjanskem našlo kaj podobnega… ah ne, ne več! Le na Bovškem so razmere ugodne za cvetenje zajedalcev – domačih in seveda tudi tistih zagnanih za kupčki denarja iz drugih slovenskih logov. Tako poslušnih, uslužnih in nečesa neznanega boječih prebivalcev verjetno ni nikjer več v naši državi. Kakšno vprašanje?

Zneski niso važni, kdo jih stlači v žep tudi ne, regionalni razvoj gre po svojih sproti izmišljenih in nadstrandardno inteligentno utemeljenih načrtih. Bovško ni regija, čeprav včasih za t.i. in zlorabljeni prepomembni narodov blagor kar ‘postane’ regija, in itak ni bistvenih nekaj čez 3000 duš, ki so večinoma stari, otroci in ostali, žal v večini brezbrižni. Inteligenca je šla svojo pot drugod. Na Bovškem razvoj ni potreben – točno! – trajnostna naravnanost zadeta v center – nobenega razvoja, nekaj betona zadostuje! Podjetja, ki so bila pisana na kožo domačim ljudem, podjetja s tradicijo, propadajo z blagoslovom občinskih odločevalcev, betonski konstrukti rastejo tudi z blagoslovom občinskih odločevalcev, prostor se izrablja v vesoljne namene, ki jih razume … pravzaprav nihče. Saj to je bistvo, da ni bistva ali pa mogoče – spet skromno! – bistvo je, da se pridobi denar in se ga razdeli med najbolj ‘zaslužne’. Občanom pa malo betona, ‘kratko’ novega asfalta, tu in tam kakšen ‘fensi’ turist, pa je zadovoljstvo na višku. Do naslednjih poplav in potresov, ki poškodujejo spet ravno popravljene hiške …  kar se tako in tako tega ne da preprečiti, pravijo … Česa pravzaprav, slabega betoniranja?

Je že kdo na Bovškem doživel, da bi občina uredila s prejetim EU denarjem zelo dobre pogoje za podjetništvo, izobraževanje in razvoj? Tako dobre in tako ugodne pogoje, da res lepo živite in se veselite vsak dan, da načrtujete dolge poletne in vsaj tedenske smučarske dopuste, si kupite novo poletno garderobo ali dobro opremo za pohode v naše čudovite gore? Pa seveda novo kolo je treba nabaviti, zase, za družino, nosilec za kolesa za na avto, tisti na zaklepanje, imate že vse nabavljeno? Super! Mogoče bi pa potem lahko razmišljali o toplotni črpalki zemlja-voda za vsaj 25000€, saj če imate denar, je boljša naložba tista malce dražja. No, le namig… da ne bi pozabili EU denarja oplemenititi!

http://www.guardian.co.uk/ - Photograph: Patrick Bernard/AFP/Getty Images

Komentirajte prispevek

Vaš poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

*

Lahko uporabite naslednje HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>