Mutacije (spo)znanj in (ne)umnosti


Ta prispevek spada pod
naravne lepote, zapisi / footprints.

Theobroma cacao, za nekatere grenka voda, za druge užitek, postane šele po nekaj letih rasti ter nato obiranja, sušenja, praženja, hlajenja, mletja, stiskanja, mešanja, topljenja, ohlajanja primerna za današnje potrošnike. Vmes je naporno in izkoriščevalsko delo otrok, presežna tehnologija, nekateri pa vseeno menijo, da raste na švicarskih travnikih. Cortez bi vedel, danes se ne ve več od kod in kam.

Če se nam jedrski strokovnjaki nasmihajo ob približnem ocenjevanju morebitne ogoroženosti ljudi zaradi nesreče v jedrski elektrarni Fukušima, nato sledi ocena stanja v zvezi z našo nuklearko, njeno varnostjo, sicer politična ocena, v Sloveniji kot odlična, pa neskončno razpravljanje o vrsti energije, ki bi jo morali proizvesti, pri čemer so enim ptiči najbolj sveta žival na svetu, drugim že misel na uran ne da spati, tretji pa bi vse upravljali le ‘via Nokia’, je res najbolje, da se lotimo kar sacher torte, četudi ni ravno s Philharmonikerstrasse. 

Prirojena lagodnost, vsakdanja rutinska brezbrižnost in etikete so današnja umnost.

Grožnje in podkupovanja, oboje z ‘aquafresh’ nasmeški, največje možno znanje.

Presek je huda nepremičnost v roza armiranem betonu in s svetlobnim sevanjem, ki onesnažuje.

Kako čez? Ponavadi je ta stvor majhne višine, včasih pa žal hude širine, sploščen nekam v prihodnost brez prihodnosti. Ponavadi tudi tako seva, da potrebuješ skafander. In ponavadi je ta reč tako sprijena, da preteče desetletje, mogoče desetletja, preden po uspešni akciji spereš vso sluz s sebe in okolja.

In so kamikaze, ki rešujejo svet, tiste, ki jih lahko določimo in vidimo, in tudi one manj vidne. In so navadni ljudje, ki se samo trudijo prebiti dan čimbolj človeško. Vse ostalo ne šteje.

Globok vzdih, en mali temni čokoladni truffle in – spoznanje današnjega dneva postane včeraj, naslednji trenutek pa poln energije! Kako enostavno in učinkovito kljub hudemu človeškemu cunamiju površnosti!

Komentirajte prispevek

Vaš poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

*

Lahko uporabite naslednje HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>