Starševske dogodivščine, potovanja in še kaj


Ta prispevek spada pod
zapisi / footprints.

Vsak dan je kakšen trenutek bolj ali manj razmišljujoč o otrocih in starših, tako nekaj teh misli in izkušenj o preteklem in prihodnjem …

Bolezni in slabo počutje otrok se kmalu zgodijo, če nismo dovolj pozorni in prehitro sklepamo, da ‘saj to ni nič’. Otroci so zelo krhka bitjeca in skrb zanje je potrebna prvi dan in tisoči dan in še veliko potem. Lažje je, ko nam otroček lahko pove karkoli, sicer pa le zajoka in joka.

Epizoda mojega bolečega ušesa mi je dala misliti in ne predstavljam si, kako ubogi dojenček, otroček tako bolečino prenaša. Starši pomagajo in preživljajo te tegobe vsak po svojih močeh. Sama nisem vedela, kako naj si rešim stanje, in sem seveda pomislila na mojega petletnika, kaj če bi se mu to pripetilo? Kako naj mu pomagam? Jaz sem vzela par aspirinov, predvsem ker je bila bolečina huda, a je zato le malo popustila; potem sem si pomagala še z baby propolisom, ki sem si ga z vatico vtrla v uho – in čudežno je minilo! Ne vem, ali je bil slučaj to s propolisom…., mogoče bi lahko tako pomagala otroku, če bi ga to doletelo, a če tega jaz sama ne bi preizkusila, se mu ne bi upala dati…..

Tako da spet lahko rečem le – varujmo svoje zaklade! Dojenčki naj so veliko v naravi, blizu doma, tam, kjer se v miru lahko zabavajo, uživajo in sanjajo. Nobene potrebe nimajo po potovanjih, šopingih in drugih razvadah odraslih. Dojenček potrebuje mir in toplino, svoje najbližje in varnost. Ne televizij in poročil, ne dolgih klepetanj, ne piskanj mobilnikov in prepričana sem, da mu tudi motor avtomobila ni nekaj prijetnega, še manj zrak v avtomobilu ter položaj sedenja, ležanja oziroma premetavanja. Izvor bolezni so prepihi, klime, splošno slab zrak, bacili množic v nakupovalnih središčih, hrana, ki jo priložnostno že pripravljeno kupimo, ker se mudi, pa tudi kopališča, bazeni in še marsikaj.

Naj se ne mudi, naj je vsaj tisto leto porodniškega dopusta, ki ga mamica ima, namenjenega izključno otročku, pa če je mogoče še kaj več časa…. Naj so počitnice čim bližje, ne tisoč kilometrov oddaljeni kraji, otročki rabijo spremembo zraku, morje, prijeten gozdni mir, igrišče, ne iščejo spomenikov in hotelov. Pa tudi sonca potrebujejo le nekaj, ne plaž in ležalnikov. Seveda je tu in tam potrebno odpotovati kam, a naj je to izjema.

Nočem pametovati, nisem strokovnjak, le mama. Srečen otrok je zdrav otrok in samo starši lahko poskrbimo za to. Ja, kolikor je v naših močeh. Gotovo pa so nepotrebne velike želje po potovanjih, predvsem ponoči, ko otroci spijo kar v avtu …, želje po nekem nujnem druženju otročičkov, kjer gre velikokrat bolj za druženje in potrjevanje staršev ob kavi, v trgovskih centrih, …., te stvari niso v redu. To starši lahko naredimo drugače, bolj prijazno in prav za otroke.

Komentirajte prispevek

Vaš poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

*

Lahko uporabite naslednje HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>